суботу, лютого 13, 2010

Олімпійські ігри уже у Ванкувері!

Я не полінувався та встав у 6 годині ранку у цю п'ятницю, щоб зустріти на своєму життєвому шляху олімпійський вогник :). Що помінялося у мiсті за останні кілька днів? УСЕ! Починаючи від того, що добирався до праці замість звичних 28 хвилин, аж цілих 50. Але це дрібниці. Дух олімпіади уже бродить вуличками Ванкуверу: багато вуличних шоу, де усе світиться та мигає :), багато туристів, що кучкуються групами з національними прапорами та олімпійським одягом країни, та 100 метрові черги у магазин the Bay - де можна купити олімпійські сувеніри та одяг. Напередодні я був у цьому магазині.. ну дуже хотілося зустріти вогник з гаслом GO UKRAINE GO та в одязі, який якимось чином показував звідки я родом. Зайшовши на п"ятий поверх магазину, мені зразу кинулася в очі українська форма - вона найкраща разом з російською - яскрава та якісно зроблена. За десять хвилин розглядання, я чув від інших туристів два слова: WOW (це по вигляду )і F..K (по ціні). Форму, думаю, ви бачили, а от Ванкуверські ціни я не полінувався записати та перахувати у $USA (американські долари), додавши попередньо податок: куртка спортивна зимова - 640; штани спортивні зимові - 427; шапочка cпортивна - 32; рукавички горетекс - 32; cпортивний гольф - 267; футболка - 160; рюкзак - 106; сумка спортивна середня - 150. Ціни на аналогічні по якості речі у ДВА рази менші на бренди типу COLUMBIA... Одне , що нас об"єднало з дружнім російським народом -
- так це те, що ціни для олімпійськихречей обох країн однакові. Скажу чесно: якість речей для канадськоїх збірної гірший.. але якість/ціна набагато краща. Тому покищо я без українського костюму..
А далі відео:

та фото.
P.S. Міряв куртку спортивну зимову:



понеділок, лютого 08, 2010

Олімпійський дух уже у Ванкувері!

Перечекавши (проспавши ;)) зиму я бачу, що у моєму життєвому просторі знову появився вільний час. Я вирішив його заповнити задоволенням: писати нові пости на блозі :). Не зарікатимуся на скільки мене вистарчить — побачимо :).
Думаю, що усім відомо про те, що 12 лютого у нашому місті ВЕЛИКЕ ДІЙСТВО — відкриття Олімпійських Ігор!!! Ура!!! Памятаю, як так років сім тому я захотів (дуже-дуже сильно) попасти на Олімпіаду у Канаду. Не повірите, але це була не остання причина моїх наступних кроків іміграції. Почавши іміграційний процес, як зараз памятаю, що плаваючи у басейні після роботи у Львові, я дуже часто думав як попасти до Канади та до Ванкувера на Ігри. Не памятаю скілки часу я про це думав. Ні, точніше - МРІЯВ та УЯВЛЯВ, як я живу у Канаді, у Ванкувері та ходжу на олімпійські події. Це вже потім я побачив фільм Secret (2006)... Не буду розповідати про що я мрію та уявляю зараз :).
Вертаємося до Олімпіади. Місто просто все сіяє пишними декораціями. Думаю за тиждень усі ви будете свідками краси, яку створили тисячі канадійців. Доречі, по різним оцінкам на Ігри урядом витрачено приблизно 6 мільярдів доларів! Цифра є астрономічна, що в перерахунку на кожного жителя Канади складає витрати 200$. Як потратити 6 000 000 000$? Це 2 мільярди на лінію метро Canada Line, 1 мільярд на безпеку, 1 мільярд на Олімпійське Село, 883 мільйони на прес центр ну а все решта по дрібницях розійшлося і розікралося :). Що я зауважив спільного з Україною — тут так само нормально працюють відкати та корупційні схеми: скандалів було дуже багато по кожному об'єкту. Тому тут був також дуже великий рух людей, які проти проведення Олімпіади . Їх тезис: спортивного св'ята для відпочинку багатих світу цього за рахунок простих людей проводити не потрібно. Краще на проблему бездомних та бідних ці гроші потратити. Я не дуже згідний з цією тезою. Все-таки усі об'єкти (спортивні) будуть функціонувати для людей і після ігр. Я, доречі, уже опробував ковзанку та лижні траси. Супер!
Окреме слово про українців Ванкувера. Ви собі не уявляєте як багато української діаспори задіяно на доброчинних волонтерських засадах в організації УКРАЇНСЬКОГО ДОМУ та підтримці української олімпійської та паралімпійської збірної. Усім людям велика подяка за їх час та зусилля, які спрямовані на добрі справи! Надіємося, що наші спортсмени будуть чути себе тут як у дома та покажуть найкращий результат, який зможуть. Успіхів їм та перемог!

Відео, як зустрічали спотрсменів з України.


П.С. Пару моїх скромних фотографій з Ванкувера за 7 днів перед Дійством!